Woman's face with mask

7+2 Συμβουλές για μια πανδημία

Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια αναμφίβολα στρεσογόνα εμπειρία για πολλούς από εμάς. Κάποιοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες για εμάς καταστάσεις, ενώ για κάποιους άλλους ο COVID-19 φέρνει στην επιφάνεια παλιούς φόβους και άγχη. Η έκθεσή μας στις δραματικές πληροφορίες που συρρέουν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα και πολλές φορές ακόμα πιο τρομακτικά. 

Στο φως αυτών των περιστάσεων έχει μεγάλη σημασία να διατηρούμε την ψυχολογική μας ισορροπία και να θωρακιζόμαστε απέναντι στο στρες. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές ως προς την καλύτερη δυνατή ανταπόκρισή μας στις δυσκολίες των ημερών.

  1. Μιλήστε για το στρες σας. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε άγχος, φόβο ή θλίψη. Εκφράστε ανοιχτά τα συναισθήματά σας στους κοντινούς σας ανθρώπους και μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας μαζί τους. Το άγχος και ο φόβος μειώνονται όταν τα μοιραζόμαστε.

  2. Μείνετε σε επαφή. Ακόμα και αν χρειάζεται να περιορίσετε τις άμεσες επαφές με φίλους, γνωστούς και οικογένεια, φροντίστε να έχετε συχνή επικοινωνία. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν αισθήματα άγχους και ανασφάλειας αλλά και την θλίψη ή μοναξιά που μπορεί να νιώσετε.  

  3. Διατηρήστε τη φόρμα σας. Αν χρειάζεται να μείνετε σπίτι, υιοθετήστε έναν υγιή τρόπο ζωής και μην παρεκκλίνετε πολύ από τις καθημερινές σας συνήθειες. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον κύκλο του ύπνου σας, ασκηθείτε και φάτε υγιεινά. Αποφύγετε ωστόσο να ζητήσετε ανακούφιση στο αλκοόλ, το τσιγάρο ή άλλες ουσίες αν νιώθετε ότι κατακλύζεστε από συναισθήματα. 

  4. Παραμείνετε δραστήριοι. Οι μέρες που μπορεί να περάσετε μακριά από τη δουλειά σας μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση, όμως καλό θα είναι να γεμίζετε τις ώρες σας. Ασχοληθείτε με πράγματα που σας γεμίζουν ή που αναβάλατε για καιρό, διαβάστε, αλλάξτε τη διακόσμηση του σπιτιού, μάθετε μια ξένη γλώσσα, ασχοληθείτε με τα φυτά σας ή οτιδήποτε έχει νόημα για εσάς. Η αδράνεια και η πλήξη είναι κακοί σύμβουλοι για την ψυχική μας υγεία. 

  5. Ενημερωθείτε σωστά. Αποφύγετε την υπερέκθεση στην τηλεόραση και τα social media και φροντίστε να παίρνετε τις πληροφορίες σας από έγκυρες και ψύχραιμες πηγές όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (www.who.int) ή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (www.eody.gov.gr). Φροντίστε να ενημερώνεστε σε τακτά διαστήματα, δύο με τρεις φορές την ημέρα. Η ξαφνική εισροή πολλών μαζεμένων πληροφοριών δεν σας βοηθάει, ούτε όμως η συνεχής ενασχόληση με το ζήτημα. 

  6. Εμπιστευτείτε τον διπλανό σας. Αν η κατάσταση σας επιβαρύνει ψυχολογικά ή οικονομικά, μη διστάσετε να ζητήσετε τη στήριξη του περιβάλλοντός σας. Συνήθως οι άνθρωποι αντιδρούν με αυξημένη συνειδητότητα, ενσυναίσθηση και συλλογικό πνεύμα σε παρόμοιες καταστάσεις. Μην επιτρέπετε σε μεμονωμένα περιστατικά να κλονίσουν την αίσθηση εμπιστοσύνης, κοινότητας και σύμπνοιας με τους συμπολίτες σας. 

  7. Δείξτε κατανόηση. Κανείς δεν είναι προσωπικά και αποκλειστικά υπόλογος για την εκδήλωση ή τη διασπορά του ιού. Αν αντιληφθείτε ότι μια συμπεριφορά ή κατηγορία ανθρώπων σας θυμώνει ή σας τρομάζει υπερβολικά, εξασκήστε την κατανόησή σας και θυμηθείτε ότι ο θυμός και ο φόβος είναι χαρακτηριστικά του στρες που ενδεχομένως βιώνετε. 

  8. Αν έχετε παιδιά… Βοηθήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματα άγχους ή φόβου που μπορεί να έχουν μέσα από παιχνίδι και δημιουργικές διαδικασίες όπως η ζωγραφική ή το κουκλοθέατρο. Αν χρειάζεται μιλήστε τους απλά και ειλικρινά, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις τους με ψυχραιμία αλλά χωρίς να ωραιοποιείτε την κατάσταση με ψεύτικο τρόπο. Διατηρήστε όσο είναι δυνατό τις καθημερινές τους ρουτίνες και εμπλουτίστε το χρόνο που περνούν στο σπίτι με ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

  9. Αν φροντίζετε ηλικιωμένους… Είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε ένταση, ευερεθιστότητα, άγχος και νευρικότητα αυτή την περίοδο. Δώστε τους κάθε πρακτική και συναισθηματική βοήθεια μέσα από τις αρμόδιες δομές αλλά και την οικογένεια. Εξηγήστε τους με απλά λόγια και υπομονή τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν. Ενθαρρύντε και βοηθήστε τους να παραμείνουν δραστήριοι και κοινωνικοί.

Φυσικά, η τελευταία και σημαντικότερη προτροπή μας είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Εμείς στη Σαΐτα βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για να σας ακούσουμε και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας, σε όλη τη διάρκεια αυτής της παράξενης περιπέτειας.